Gázszerelés Budapesten linkek érdekességek

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázkonvektor vagy minikazán?

2022. július 12. - Németh Seo József

Gázkonvektor vagy minikazán?

 

Először is tisztázni kell: attól még, hogy eddig konvektorral fűtöttünk, nyugodtan válthatunk minikazánra. Illetve fordítva is igaz ez. Azt viszont tudatosítanunk kell, hogy bármilyen fűtési korszerűsítésbe is kezdünk, szakember segítségét mindenképpen kérjük. Átalakítás esetén tervezési munkára is szükség lesz. Illetve nem elég csak nekünk kigondolni azt, hogy milyen rendszert szeretnénk. A lehetőségekről a gázszolgáltató állásfoglalását is ajánlott kikérni. Jó például tudni, hogy új építésű helyiség esetén csak az úgynevezett ERP rendeletnek megfelelő gázkonvektorokat üzemeltethetünk be. Ezek sokkal takarékosabb konstrukciók, mint a régi berendezések. Ha ilyet keres, kizárólag a FÉG és Fondital kínálatában talál megfelelőt. Persze, ha minket bíz meg a gázkonvektor cserével, önnek nem kell keresgélnie. Mi nem csak a beüzemelésben, hanem a készülék beszerzésében is a segítségére leszünk. Egyébként onnan lehet tudni, hogy a gázkonvektor megfelel az előírásoknak, hogy a cikkszám tartalmazza az ERP szócskát.

Gázkonvektor vagy minikazán? A legtöbbeknek ez nem kérdés: gázkonvektor. De nem azért döntenek így, mert mindent tudnak a gázkonvektorokról. Hanem azért, mert a minikazánokról még nem hallottak. Pedig a minikazánok is igencsak hasznos kis készülékek. Sőt, számos helyzetben sokkal jobb választásnak tekinthetők, mint egy klasszikus gázkonvektor. De nézzük meg, hogy miért is mondjuk ezt. Vegyük végig, melyek azok a legfontosabb tudnivalók, amiket a gázkonvektorról és a minikazánokról tudni kell ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Nem csak újonnan épült házakba, helyiségekbe ajánljuk ezeket a gázkonvektorokat
Mint arra már az imént utaltunk, ezek a készülékek rendkívül takarékosak. Ami részben annak köszönhető, hogy programozhatók a rájuk szerelt termosztát segítségével. Napszakhoz és élethelyzethez igazítva könnyedén beállíthatjuk az optimális hőfokot. De ez csak egy a számtalan modern funkció közül. Ezeknél a gázkonvektoroknál már nem szikráztatós rendszerrel kell begyújtani. Itt már őrláng sincs. Amikor eljön a beprogramozott felfűtés ideje, bekapcsol az automatikus piezo gyújtás.

Mit tud egy minikazán?
Pont ugyanazt, mint egy normális méretű kazán, csak kicsiben. A teljesítmény nagyjából 6 KW. Ezek a kazánok ugyanúgy vizet melegítenek, amit aztán a rendszerhez csatlakoztatott radiátorokban keringetnek.

Merthogy a minikazánhoz radiátor csatlakozik.

Ezt megint csak kevesen tudják. Nem maga a kazán fogja a hőt sugározni, mint a konvektor. Hanem, ahogy a központi fűtésnél is, a radiátorok adják át a meleget. Vagyis a minikazán csak vizet melegít.

Nem árt még tudni, hogy a minikazánoknak két változata is létezik. Az egyik csak fűt, a másik használati melegvizet is képes előállítani.

A különbség tehát csak annyi a hagyományos kazánokhoz képest, hogy ezek a berendezések csupán egy-két helyiség fűtésére alkalmasak. Szemben a nagyobb kazánokkal, amik akár egy komplett, nagyobb alapterületű otthont is képesek melegen tartani. Bár itt megjegyeznénk, hogy egy lakásba akár több minikazán is elhelyezhető.

De térjünk vissza kicsit a gázkonvektorokra
Már csak azért is, mert ha valahol eredetileg konvektor van, ott ritkán váltanak át más fűtési megoldásra. Ami nem feltétlenül probléma, hiszen - ahogy azt már fent is írtuk - a manapság kapható ERP szabályoknak megfelelő gázkonvektorok rendkívül takarékosak és biztonságosak.

Melyeket ajánljuk mi?
Például a Fég F8.60 EF ERP gázkonvektort. Ez, ahogy a nevében is olvasható, megfelel az Európai Unió energiahatékonyságra és környezettudatos tervezésre vonatkozó követelményeinek. Ami viszont a cikkszámból nem derül ki: a készülék “A” energetikai osztályba sorolható. A hatásfoka tehát átlagon felüli. Köszönhető mindez annak is, hogy egy hétre előre programozható termosztáttal rendelkezik. Vagyis a hőigényeinkhez megfelelően tudjuk igazítani a gázkonvektor működését - bármelyik napra. Ez óriási előny a régi konvektorokkal szemben. De nézzük kicsit részletesebben az alap műszaki paramétereket.

A gázkonvektor hő-teljesítménye 5,8 KW - földgáz esetén. PB-gáz esetén 5,9 KW.
A hatásfok névleges terhelésen 93-94 százalék.

Az energiahatékonysági osztály: A

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr5317881107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása