Gázszerelés Budapesten linkek érdekességek

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Mi a teendő gázszivárgás esetén?

2022. március 04. - Németh Seo József

Mi a teendő gázszivárgás esetén?

A magyar háztartások több mint harmadában gázfűtés biztosítja a meleget, a lakossági gázhasználatot pedig csak tovább növelik a palackos vagy vezetékes gáztűzhelyek és bojlerek. Joggal mondhatjuk tehát, hogy a gázszivárgás mindenkit érintő probléma, mely lényegében bármely háztartásban előfordulhat a panellakásoktól kezdve a társasházakon át a családi házakig.

Önmagában a fűtési rendszer sem jelent biztos garanciát, hiszen a korszerű cirkó kazánok éppúgy meghibásodhatnak, mint a régebbi konvektorok, és a központi fűtéssel is adódhatnak problémák. Márpedig a szivárgás komoly baleset- és életveszélyt jelent, ezért nem árt tisztában lenni a jelekkel és a teendőkkel. Ebben nyújtunk támpontokat cikkünkben.

Miért jelent problémát a gázszivárgás?

Sajnos nem múlik el úgy fűtési szezon, hogy ne értesülnénk néhány gázszivárgással kapcsolatos tragédiáról. A közhiedelemmel ellentétben a gáz felgyülemlését nem lehet minden esetben kiszagolni: ha a lakás csak lassan telítődik fel a mérgező anyaggal, a jellegzetes szagot észre sem lehet venni. Ennek ellenére a veszélyforrás ott van: a gáz az egészségre is rendkívül káros, emellett az egyik leginkább tűz- és robbanásveszélyes anyag, ami egy háztartásban előfordulhat.

Bár a napjainkban lakossági használatra szánt PB- és földgáz alapvetően nem mérgező, kis helyiségben könnyen olyan mértékűvé válhat a koncentráció, ami már egészségkárosodást okoz. Ezek közé tartozik a nehéz légzés, a fejfájás és a hányinger. Súlyos esetben azonban a gáz fulladást is okozhat, ezért már első tünetek észlelésekor azonnal meg kell tenni a szükséges lépéseket.
 

Ami pedig a robbanásveszélyt illeti, az extrém gyúlékony anyag már kis mennyiségben is végzetes lehet. Amennyiben a levegőben lévő gázkoncentráció eléri az 5%-ot földgáz, illetve a 1,5%-ot PB-gáz esetén, már elegendő egy apró szikra is a katasztrófához. Ehhez még csak nyílt láng sem szükséges, elég lehet egy izzó felkapcsolása, sőt egy mikroszálas ruhából származó villamos szikra is!

Ismerje fel a gázszivárgás jeleit!

A balesetmegelőzés kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni az időben történő észlelés fontosságát. A gázszivárgásnak ugyanis számos jele van – minél korábban reagál rájuk, annál jobb esélyekkel kerülheti el a nagyobb bajt. A jelek között természetesen első helyen szerepel a gáz jellegzetes szaga . Ezt mesterségesen adják hozzá a földgázhoz, ezzel is segítve az észlelést. Az összetéveszthetetlen kénes, romlott tojásszerű szag felbukkanása a legárulkodóbb jel a konyhában, a fürdőben vagy a kazánházban.

Nemcsak az orrára, hanem a fülére is hagyatkozhat, ha gázszivárgásra gyanakszik. Érdemes néha közel hajolni a bojlerhez, konvektorhoz vagy akár a csövekhez, és sziszegő, fütyülő hangokra vadászni. Ha pedig inkább a szemének hisz, szintén találhat árulkodó jeleket: a vízben megjelenő apró buborékok vagy a hirtelen elpusztuló szobanövények mind-mind utalhatnak szivárgásra. Ahogy természetesen az indokolatlanul, egyik hónapról a másikra megugró gázszámla is.

Ahogy már említettük, a gáz a szervezetre is hatással van, ezért önmagán és családján is észlelheti, ha baj van. Ha szerettei közül többen is folyamatos fejfájásra, levertségre, légzési nehézségekre vagy éppen mellkasi fájdalmakra panaszkodnak, a mérgező gáz jelenlétét sem lehet kizárni az okok közül. Ezeket a tüneteket akár házi kedvencein is megfigyelheti – a madarak például különösen érzékenyek a gázra, ezért rendkívül korán jelzik a problémát.

A szivárgás háttere

A szivárgó gáznak számos oka lehet. Sok esetben egy-egy készülék hibásodik meg, ugyanakkor az emberi mulasztás is vezethet tragédiához.
 

Időjárás miatti csőkorrózió, csőrepedés

Az eső vagy éppen a fagy nem kíméli a gázvezetékeket sem, így azokon könnyen repedések vagy törések jelenhetnek meg. Sajnos a föld alatt futó csövekben kialakult meghibásodást nem könnyű észlelni, de azért vannak intő jelek (sziszegés, megugró gázszámla), és a helyreállítás sem filléres feladat.
 

Utcai munkálatok miatti csősérülés

Tíz éve Pécsett egy fúrógép szakította át a gázvezetéket, amely berobbant. Ebben az esetben emberi mulasztás történt, sokszor azonban a tervrajzok bizonyulnak pontatlannak. Utcai munkálatok után ellenőrizze a gáznyomást, és szaglásszon körbe a környéken!
 

Szerelési hiba

Sokan maguk kötik be a PB-palackot, ami még nem jelent komoly kockázatot. Egy gázbojler vagy egy sütő beüzemelése azonban szakembert kíván, hiszen a szerelési hiba akár végzetes is lehet. Egy profi pontosan tudja, milyen tömítésekre és csövekre van szükség, ezért nem éri meg ezen spórolni.
 

Hiányos csőcsatlakozások

csőrendszer a gázellátás egyik legkritikusabb része, a hiányos szerelvényezés pedig garantáltan szivárgáshoz vezet. Érdemes tehát néhány évente átnézetni a rendszert, hiszen a modern műszerek már a legkisebb hibákat is képesek feltárni. Válasszon jó minőségű, márkás csöveket a biztonsága érdekében!

Mit tehet, ha észleli a bajt?

Ha gázszivárgást tapasztal, fontos, hogy megőrizze a hidegvérét. A kellemetlen illat vagy a sziszegő hang még nem vezet automatikusan katasztrófához, főleg ha időben megteszi a kritikus lépéseket. Ezek közül az első és legfontosabb, hogy azonnal zárja el a gázt! Akár a készülékhez vezető gázcsapot is választhatja, de biztosabb, ha a gázóránál lévő főelzárót használja.
 

Ahogy már a cikk korábbi részéből is kiderült, a gázszivárgásnál a robbanás jelenti a legnagyobb veszélyt. Szivárgás észlelése esetén éppen ezért ne kapcsoljon be semmilyen elektromos berendezést, és oltson el minden lehetséges tűzforrást a házban (kandalló, gyertya, cigaretta). Ezután tárja szélesre az ajtókat és ablakokat a szellőzéshez, majd ürítse ki a lakást (társasház esetén értesítse a többi lakót is)!
 

Ha mindenkit biztonságban tud, értesítse a gázszolgáltatót és a tűzoltóságot. Ők pontosan tudni fogják mi a teendő. Soha ne próbálja meg saját kezűleg a szerelést! Még ha egyszerűnek is tűnik az elhárítás, hozzáértés nélkül könnyen ejthet végzetes hibát. A legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe, minden egyéb másodlagos!

Így hárítja el a szivárgást a szakember

Egy bojler, kazán vagy gáztűzhely szerelő évekig tanulja a szakmáját, így hatékonyan képes elhárítani a hibát. Ami pedig talán még fontosabb: a jövőbeli problémákat is feltárhatja, és még időben tehet ellenük. Fontos tehát, hogy a legkisebb szivárgás észlelése esetén is forduljon mesteremberhez, hiszen értékei és egészsége múlik a szakszerű helyreállításon.
 

A gázszerelő első dolga, hogy pontosan meghatározza, hogy hol keletkezett a szivárgás. Ehhez ma már speciális műszereket használnak, melyek nemcsak a probléma helyét képesek feltárni, de a levegőbe került gáz mértékéről is tájékoztatást adnak. Így aztán a szakember pillanatok alatt átláthatja a helyzet súlyosságát, és ennek fényében hozhatja meg a szükséges döntéseket.
 

A szivárgás általában a bekötéseknél jelentkezik (PB-palack, gáztűzhely), méghozzá a tömítés elöregedése vagy sérülése miatt. Ennek a problémának az orvoslása egyszerű, hiszen egy új tömítéssel máris használhatja a készüléket. Fontos azonban, hogy a megfelelő méretű és típusú tömítést használja a szerelő, ellenkező esetben csak tetézi a bajt.


Összetettebb a feladat, ha a gázt használó készülék (konvektor, bojler, sütő) mondott csütörtököt, hiszen ebben az esetben alkatrészcserére is szükség lehet. Ilyenkor a javítás pár napot is igénybe vehet – ez idő alatt pedig semmi esetre sem szabad használni a berendezést. A gázvezeték javítása szintén időigényesebb, ráadásul a munkálatokba az esetek többségében a szolgáltatót is be kell vonni. Ha a szerelő végzett, néhány napig még érdemes figyelni a szivárgás már ismertetett jeleit. Ha pedig úgy érzi, a felkért mesterember nem végzett tökéletes munkát, ne habozzon másodvéleményt kérni.

Ön is tehet a biztonságáért

Eddig arról volt szó, hogy mit tehet gázszivárgás esetén, ám – mint bizonyára Ön is egyetért – a legjobb védekezés a megelőzés. Ennek pedig a rendszeres és szakszerű ellenőrzés az alapja. A berendezések esetében a törvény 5, míg a csatlakozó vezetékekre 10 éves ellenőrzést ír elő, érdemes azonban ennél is gyakrabban, 2-3 évente vagy akár minden fűtésszezon előtt szakembert hívni. Fontos, hogy a törvényben meghatározott felülvizsgálatot csak erre jogosult cég végezheti.
 

A megelőzésben hangsúlyos szerep jut a gázérzékelőknek. Ezek az apró és megfizethető készülékek azonnal jeleznek, ha megnő a levegő gázkoncentrációja. Földgáz esetében a mérőműszert a mennyezet közelében kell elhelyezni, míg LPG-nél a padlónál. Mindkét esetben igaz, hogy a készülék nem kerülhet a gázt használó berendezéstől (tűzhely, konvektor, bojler) 5 méternél távolabb. Egyes modellek tárolják is az adatokat, így később visszanézheti, történt-e bármikor kisebb szivárgás.

GÁZ

Végezetül következzen a gázszivárgás három legfontosabb tippje, melyeket könnyen megjegyezhet a GÁZ mozaikszó segítségével:
 

  1. Gondoljonszivárgásra, ha szúrós kellemetlen szagot észlel, sziszegő hangot hall a csövek vagy készülékek irányából, esetleg fejfájást, szédülést, rosszullétet tapasztal önmagán vagy családtagjain!
  2. Álljon készenlétben egy szakember: mentsen el a telefonjába több gázszerelőtis, hogy biztosan tudjon kihez fordulni szükség esetén!
  3. Zárja el a gázt, ha szivárgást tapasztal, és kapcsoljon leminden elektromos berendezést, oltson el minden tűzforrást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr817771686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása