Gázszerelés Budapesten linkek érdekességek

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Ki végezhet hivatalosan központifűtés, gázhálózat és gázkazán szerelést?

2020. október 05. - Németh Seo József

A fűtés és gázszerelő hazánkban és külföldön is hiányszakmának számít. Ennek legfőbb oka, hogy kevés a képzett, és engedéllyel rendelkező szakember. A szakterület több tevékenységi körből tevődik össze. Cikkünkben most mindent megtudhatsz a nemrégiben megváltozott jogszabályokról!

 

Ezek a feltételei a gázvezetékek és gázkazánok szerelésnek:
Fűtés- és gázszerelő tevékenységet csak az végezhet, aki rendelkezik a megfelelő szakirányú végzettséggel, és a kötelező gyakorlati idővel! A "fényképes" gázszerelői igazolvány, csak a szakképesítés megszerzését követően, és a mestervizsga letétele után váltható ki.

A Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő (OKJ 34 582 09) a gázvezetékek kiépítését, a vezetékek üzembe helyezését, azok karbantartását és javítását végezheti, de a gázkazánt nem üzemelheti be, és a kazán nem szerelheti. A képzés elvégzéséhez 8 osztályos bizonyítvány szükséges.

A Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő (OKJ 35 582 01) a gázüzemű és napenergiával működő kazánok beüzemelését, vezérlésének beállítását és szabályozását, a kazán karbantartását és javítását is végezheti. A képzés elvégzéséhez a már említett Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő előképzettség szükséges!

Gázszerelői engedély mind két említett szakmával 5 év gyakorlati idő és a mestervizsga megszerzése után váltható ki!

 

Van egy szakma, amivel több és még gyakorlati időt sem kell letölteni!
Ez a szakma nem más, mint az Épületgépész technikus (OKJ 54 582 01) középfokú gépész végzettség. Egy igazán összetett képzésről van szó, amely magában foglalja a Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, a Gáz és hőtermelő berendezés-szerelő, a Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő és még a Hűtő- és légtechnika rendszerszerelő (klímás) szakmát is! Ez tehát a legkomplexebb OKJ-s gépészeti képzés. A tanfolyam jelentkezési feltétele érettségi bizonyítványhoz kötött!

Az Épületgépész technikus végzettséggel mindaz elvégezhető, ami a fent említett két szakmával, ezen felül még a gázcsatlakozó vezetékek, és kazánok műszaki felülvizsgálatára is feljogosít. Ennél a szakmánál nincs kötelező gyakorlati idő, azonnal kiváltható vele a Gázszerelői engedély, ha a kazán teljesítménye nem haladja meg a 70 kW-ot! Ezen felül az Épületgépész technikus korlátozottan a klímaberendezések telepítését is végezheti.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr2116227900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása