Gázszerelés Budapesten linkek érdekességek

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

A gázszerelésről

2017. július 25. - Németh Seo József

Mit kell tudni a gázszerelésről?

Olyan gázkészülék szerelőt keres aki megbízható? Nincs semmi ötlete hol talál megfelelő szakembert? Nincs kihez fordulni? Nem igazodik el a gázszerelés rendeleteiben? Azért írjuk ezt a blogot, hogy segítsünk eligazodni ebben a témában. Szánjon kis időt rá, hogy megismerje a gázszerelés, gázkészülék szerelési szabályokat!

A legtöbb szakmánál már elengedhetetlen feltétel a mestervizsga megléte, és a vállalkozói igazolvány kiváltása. Mivel a követelmények szigorúbbak lettek, emiatt a közületi és lakossági megrendelők előnyben részesítik az ilyen minősítéssel rendelkező vállalkozókat. A mester minősítésnek rendkívül nagy piaci értéke van. Ez garantálja a megrendelőnek a kiváló minőséget.

A kondenzációs kazán legfőbb tulajdonságai:

- 15-25%-al nagyobb hatásfokkal rendelkezik
- Zárt égéstér: az égéshez szükséges levegőt a kazán nem a lakótérből veszi el, hanem egy külön csövön keresztül, az épületen kívüli légtérből. TILOS, hogy megtörténjen, A SZÉN-MONOXID visszaáramlása a levegőbe.
- Tiszta tüzelés: a földgázt maximálisan elégeti, így kevesebb káros anyagot bocsát ki a környezetünkbe.

65/2011./ IV.15 / ÚJ MODOSÍTÁSA-ÚJ KAZÁNCSERE szabályzat
2016 Július 1.-ig még engedélyezett volt használni a hagyományos gázkészülékeket, viszont a határidő után már csak kondenzációs kazánokat lehet felszerelni.

A kazáncsere folyamata, valamint járulékos költségei:
- A kondenzációs kazán megvásárlása
- Kémény bélése, ha az oldalfali füstgáz kivezetés nem megoldható: új béléscső használata, cső a csőben.
- Gázterv készítése: A gázszolgáltatóhoz be kell nyújtani egy gáztervet amit csak kamarai jogosultsággal rendelkező épületgépész készíthet el.
- A kivitelezést végző cég munkadíja
- MEO-Műszaki-biztonsági ellenőrzés, és díjfizetése: Ha a kivitelezés elkészült, kérvényezni kell a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot, a beüzemelés csak ez után történhet meg
- Beüzemelési díj, szakszervíz

gázszerelés budapest

Az ingatlan tulajdonos kötelességei:

 A jogszabályok módosulása miatt, a jövőben a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat díját ,az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók esetében a szolgáltató (földgázelosztói engedélyes) fogja viselni és azt nem háríthatja át a felhasználókra. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a felhasználóknak be kell jelenteni a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzembe helyezésének idejét, igényelniük kell a felülvizsgálatot a szolgáltatótól. A szolgáltató ez által fogja kiküldeni a gázszerelőt, és ez alapján elvégzi a felülvizsgálatot. A vizsgálatról minden alkalommal, jegyzőkönyvet kell készíteni. Ennek alapján kell eljárni a hiba javítással, illetőleg a készülékek esetleges cseréjével kapcsolatban. Ezzel ellentétben a korábbi szabályozás a felhasználóra hárította nem csak a vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetését, hanem ennek költségeinek térítését is. A további felülvizsgálatok időpontja igazodik a fogyasztásmérő berendezések 10 évente kötelező cseréjéhez. Minden egyéb esetben, azaz 1981 után üzembe helyezett készülékeknél már az első felülvizsgálat időpontja is a mérőberendezés cseréjéhez igazodik. Abban az esetben nem kell elvégeztetni a vizsgálatot, ha az ingatlan tulajdonosa, 10 évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel tudja igazolni a műszaki biztonsági vizsgálatot. A szabályzás módosulása előtt, a gázszerelők által elvégzett vizsgálatok eredményével kapcsolatos panaszok bejelentésére, illetve az esetleges mulasztások, indokolatlannak vélt intézkedések kivizsgálására nem volt lehetőség. Eredményként, hogy ne kizárólag a földgázelosztók dönthessenek a javításokról, cserék szükségességéről és a készülékek szolgáltatásból történő kikapcsolásáról, a Kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan állami szervet, amely a felhasználók bejelentései alapján ellenőrzi a hibák kijavíttatását. 

Gázkészülék karbantartása, ellenőrzések fontossága:
A legalább 36 kilowatt teljesítményű gázkészülékek egyszerűbben kicserélhetőek, ha a gázkészülék és a helyszín megfelel a szabályzatoknak (ezt tartalmazza a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján érhető el.) 
A gázkészülékekkel kapcsolatos az engedélyekkel első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság, míg másodfokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal foglalkozik. Az egyszerűsített gázkészülék cserét nem kell engedélyeztetni, az viszont fontos kikötés, hogy azt csak az illetékes földgázelosztó - pb-gáz fogyasztó , gázkészülékek esetén a gázforgalmazó - előírásai alapján feljogosított gázszerelő végezheti el. A gázszerelőknek rendelkezniük kell műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal. Egyszerűsített gázkészüléknél a csere legelső teljesítendő feltétele, hogy az új gázkészülék teljesítménye nem lehet nagyobb 36 kilowattnál. Ha a már tulajdonban lévő gázkészülék ennél kisebb teljesítményű, akkor az új sem lehet nagyobb a meglévőnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr812686803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása