Gázszerelés Budapesten linkek érdekességek

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

A fűtésszerelés kezdete

2017. július 24. - Németh Seo József

Fűtésszerelés Budapest - Első rész

A fűtésszerelés éveken át szabványosított, minőségben bizonyított rendszer. A réz egy alapvető és az egyetlen olyan anyag, amit mai napig használnak a csőszerelés során, évezredek óta megbízhatóan szállítja a vizet amely minden családnak alapvető. Első köztudott használata egészen időszámításunk előttre, 2750-ig nyúlik vissza, amikor is Egyiptomban, egy folyó mellett elhelyezkedő templomban használtak a rezet vízelvezetésre. A római korból fent maradt réz csővezeték rendszerek ép részei a mai napig megtalálhatóak Pompeiben és Herculaneumban, azokban a városokban, amiket a Vezúv kitörése pusztított el időszámításunk előtt.

A 20. század elején már a réz, a fűtési és vízellátási rendszerekben 1. osztályú anyaggá vált, a színvonal mércéjét pedig olyan magasra tette, hogy a versenytárs anyagok csak alig tudták megközelíteni ezt a minőséget. A réz rendkívüli megbízhatóságáról, minőségéről sok évtizeden keresztül, a rézcsővel felszerelt európai otthonok milliói tettek tanúbizonyságot, és így elnyerte legjobb csőanyagnak járó címet a fűtésszerelésben.

fűtésszerelés budapest

Az épületgépészeti rézcsövek alkalmazását valamint annak gyártási folyamatának feltételeit Magyarországon is ugyanaz az európai szabvány szabályozza, mégpedig az MSZ EN 1057:2006+A1 Réz és rézötvözetek. Varrat nélküli, kör szelvényű rézcsövek vízhez és gázhoz, egészségügyi és fűtési alkalmazásra” című csőszabvány.

Az ilyen szabvány szerint gyártott csövek és a megfelelő szabvány (MSZ EN 1254-1, -7) szerinti idomok gyártótól függetlenül alkalmazhatóak a fűtésszerelésben. Ezek egymással csereszabatosak, és így az anyagválasztás kritériumai leegyszerűsödnek, az anyagok a kereskedelmi forgalomba hozatala egyszerűbben kivitelezhető, és évtizedek múlva is lehetőség lesz a meglévő rendszer átalakítására, kibővítésére.

Előfordulhat a gyártónként eltérő méretű, valamint anyagminőségű, kötéstípusú versenytárs anyagoknál azonban probléma lehet, hiszen ki az aki garantálja, hogy az adott gyártó évtizedek múltán is jelen lesz a piacon akkori termékeivel? A rézcső és fittinggyártók igen!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr812684721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása