Gázszerelés Budapesten linkek érdekességek

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

A fűtésszerelés csatlakoztatásáról

2017. július 22. - Németh Seo József

Mit érdemes tudni a fűtésszerelés csatlakoztatásról?

Akik vegyes tüzelésű kazánok közvetlen környezetében élnek, ott elő szokott fordulni, hogy jóval magasabb a hőmérséklet mint a polibutilén olvadáspontja ezért ilyen esetekben nem szabad a kazánra közvetlenül Hep2O csővel csatlakoztatnunk. A kazántól számítva 2-3 méterre, érdemes közvetlenül Hep2O csővel csatlakoztatnunk. Az efféle csatlakozás rendkívül egyszerű, gyors és nem utolsó sorban költséghatékony is mert olcsó! Ez a megoldás azért is rendkívül ajánlatos, mert az első métereken helyezkednek el az elzáró szelepek szivattyúk amiket célszerűbb merev csőre csatlakoztatni.

Radiátorokra való csatlakoztatáshoz, többféle megoldást tudunk javasolni:

1. Használjuk a Hep2O rendszer radiátorszelepeit. (HX71 és HX73)
2. ½”-os belső menetes „idegen” radiátor szelepekre csatlakozhatunk a krómozott egyik végén menetes bekötőcsővel. (KM15)
3. ¾”-os külső menettel rendelkező radiátorszelepekre csatlakozhatunk az RCS jelű csatlakozókkal.
4. Giacomini szelepek esetén a Giacomini R 179A jelzésű csatlakozóval tudunk átmenetet kialakítani.
5. A csatlakozást szerelhetjük rézcső segítségével is. Ilyenkor a falban vagy az aljzatbetonban a Hep2O cső végére egy 15-ös könyököt (HD5/15) teszünk aminek a 15-ös végébe beletoljuk a rézcsövet amivel bármilyen radiátor szelepre tudunk csatlakozni.
6. Ritkán fordulhat elő az amikor golyóscsapot helyeznek a radiátorra, ebben az esetben a Réz-Hep2O adapterekkel tudunk a golyósszelepre csatlakozni. 
Padló fűtésszerelés: Az osztókra való rácsatlakoztatást a vízszerelésnél leírt módon tudjuk kialakítani.

Csőszigetelések, padlófűtés kialakítása, védőcső használat fűtésszerelésben

A Hep2O cső anyagát tekintve, hőtágulása kicsi és rossz hővezetésű polibutilén.
A leírt tulajdonságai végett a csövet filcezés valamint szigetelőcső használata nélkül tudjuk falba helyezni.
A fűtésszerelésnél ügyeljünk a mechanikai sérülések kerülésére.
Ha épületen kívüli szerelésről van szó, csőszigetelő héj használata javallott, különösen fagyveszélyes és napsütéses területeken.
Aljzatbetonban elvezetett csöveknél figyelni kell arra, hogy a beton jó hővezető és ha egymás mellé közel helyezzük a hideg és meleg víz vezetékeket akkor hőátadódás miatt vízmelegedés léphet fel a hidegvíz vezetékben.

A csatlakozások összeszerelése

A csaptelepekre valamint a sarokszelepekre való csatlakozást az egyes (HX6/16) és a kétágú, átvezetett (HX6/16/2) falikorongokkal is meg tudjuk valósítani.
Egymást követő csaptelepek esetén javasolt a kétágú falikorongot alkalmazni, így a szerelés során megtakaríthatunk több „T” idomot. Az átvezetett falikorongokat célszerű 45o-kal elforgatni és a csövet hullámvonalban helyezni.
A további szerelvényekre (vízszűrők, vízóra, nyomáscsökkentők) a külső illetve belső menetes Réz-Hep2O adapterekkel csatlakoztassunk. (HX28, ill. HX29).
Ha közvetlenül toldó, vagy könyök idomok valamelyik végén menetet kell használnunk, akkor réz adaptert kell a megfelelő műanyag idomba bele csatlakoztatni.
Osztóval kialakított vízvezetékszerelésnél alkalmazhatunk akár szelepes vagy pedig szelepnélküli osztókat. A csatlakozás a Hep2O sapkával ellátott osztóknál azonnal kivitelezhető.
Minden más rendszerű osztókra Réz-Hep2O adapterekkel (HX28, HX29) vagy roppantógyűrűs csatlakozókkal tudunk szerelni. (RCS). Az utóbbiakkal csak ¾”-os külső menetű osztókra.

fűtésszerelés

Védőcső alkalmazása

A mechanikai sérülések elkerülésére, szigetelésre, valamint és a csőnek a betonban való kismértékű mozgásának biztosítása céljából alkalmazunk. Ezeken kívül még a cső kihúzhatóságával is szokták a védőcső használatát indokolni. A Hep2O csövek használatakor a védőcső felhasználásáról az ÉMI ÉTE/T1/996 számú szakvéleménye ad útmutatást. Eszerint védőcső használata ajánlott ha a csövet közvetlenül bele az aljzatbetonba helyezzük. Ha a csövet az aljzatbeton alatti hőszigetelésben helyezzük, akkor a védőcső használata kihagyható, ha a mechanikai sérüléseket más módon is ki tudjuk küszöbölni.

Tekintse meg munkáinkat, és bízza ránk a piszkos munkát fűtésszereléssel kapcsolatban!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr9012681551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása