Gázszerelés Budapesten linkek érdekességek

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Mit kell tudni a fűtésszerelésnél a csatlakozásról?

2017. július 25. - Németh Seo József

Fűtésszerelés Budapest: Kazánra való csatlakoztatás

A vegyestüzelésű kazánok környezetében előfordulhat, hogy jóval magasabb a hőmérséklet mint a polibutilén olvadáspontja ezért ilyen esetekben nem szabad a kazánra közvetlenül Hep2O csővel csatlakoztatni.
A kazántól számított első 2-3 méteres szakaszt ajánlott vörösrézcsővel összeszerelni.

A vörösrézcsőre való csatlakoztatás nagyon egyszerű, gyors, és nem utolsó sorban költséghatékony, ugyanis olcsó.Ezt a megoldás azért is javasolt, mert az első métereken helyezkednek el az elzáró szelepek szivattyúk amiket célszerűbb merev csőre csatlakoztatni.

fűtésszerelés budapest, gázszerelés budapesten

Radiátorokra való csatlakoztatás

Többféle megoldás is javasolt:
1. Használjuk a Hep2O rendszer radiátorszelepeit. (HX71 és HX73)
2. ½”-os belső menetes „idegen” radiátor szelepekre csatlakozhatunk a krómozott egyik végén menetes bekötőcsővel. (KM15)
3. ¾”-os külső menettel rendelkező radiátorszelepekre csatlakozhatunk az RCS jelű csatlakozókkal.
4. Giacomini szelepek esetén a Giacomini R 179A jelzésű csatlakozóval tudunk átmenetet kialakítani.
5. A csatlakozást szerelhetjük rézcső segítségével is. Ilyenkor a falban vagy az aljzatbetonban a Hep2O cső végére egy 15-ös könyököt (HD5/15) teszünk aminek a 15-ös végébe beletoljuk a rézcsövet amivel bármilyen radiátor szelepre tudunk csatlakozni.
6. Ritkán előfordul az amikor golyóscsapot helyeznek a radiátorra, ebben az esetben a Réz-Hep2O adapterekkel tudunk a golyósszelepre csatlakozni.

Padló fűtésszerelés


Az osztókra való rácsatlakoztatást a vízszerelésnél leírt módon lehet kialakítani.

Csőszigetelések, padlófűtés kialakítása, védőcső használat

Csőszigetelések esetében:
A Hep2O cső alapanyagának hőtágulása rossz és kis hővezetésű polibutilén.
A fenti tulajdonságai miatt a csövet filcezés valamint szigetelőcső használata nélkül tudjuk falba helyezni.
A szerelésnél ügyelni kell a mechanikai sérülések kerülésére.
Ha épületen kívül szerelünk, ebben az esetben csőszigetelő héj használata javallott, különösen fagyveszélyes és a napsütéses területeken.
Aljzatbetonban elvezetett csöveknél figyeljünk arra, hogy a beton jó hővezető és ha egymás mellé közel helyezzük a hideg és meleg víz vezetékeket akkor hőátadódás miatt vízmelegedés léphet fel a hidegvíz vezetékben.

SZERELÉSI TANÁCSOK

A csaptelepekre valamint a sarokszelepekre való csatlakozást az egyes (HX6/16) és a kétágú, átvezetett (HX6/16/2) falikorongokkal is megoldható.
Egymást követő csaptelepek esetén javallott a kétágú falikorongot alkalmazni, így a szerelés során megtakaríthatunk több „T” idomot. Az átvezetett falikorongokat célszerű 45o-kal elforgatni és a csövet hullámvonalban helyezni.
Minden egyéb szerelvényekre (vízszűrők, vízóra, nyomáscsökkentők) a külső illetve belső menetes Réz-Hep2O adapterekkel csatlakoztassunk. (HX28, ill. HX29).
Ha közvetlenül toldó, vagy könyök idomok valamelyik végén menetet kell használnunk, akkor réz adaptert kell a megfelelő műanyag idomba bele helyezni.
Osztóval kialakított vízvezeték szerelésnél alkalmazhatunk akár szelepes vagy pedig szelep nélküli osztókat. A csatlakozás a Hep2O sapkával ellátott osztóknál azonnal kivitelezhető.
Minden más rendszerű osztókra Réz-Hep2O adapterekkel (HX28, HX29) vagy roppantógyűrűs csatlakozókkal tudunk szerelni. (RCS). Az utóbbiakkal csak ¾”-os külső menetű osztókra.

Védőcső alkalmazása

A mechanikai sérülésektől való elkerülésre, szigetelésre és a csőnek a betonban való kismértékű mozgásának biztosítása céljából alkalmazunk védőcsövet.
Mindezen kívül még a cső kihúzhatóságával is szokták a védőcső használatát indokolni.

A Hep2O csövek használatakor a védőcső felhasználásáról az ÉMI ÉTE/T1/996 számú szakvéleménye ad útbaigazítást.
Eme eljárás szerint védőcső használata ajánlott ha a csövet közvetlenül bele az aljzatbetonba helyezzük.
Ha a csövet az aljzatbeton alatti hőszigetelésben tesszük, akkor a védőcső használata kihagyható, ha a mechanikai sérüléseket más módon is meg tudjuk óvni..
A 15-ös és a 16-os csövekhez a 23 mm belső átmérőjű védőcsövet (VCS25) a 20-as 22-es csövekhez pedig a 30 mm belső átmérőjű (VCS32) védőcsövet javasolt használni.

Padlófűtésről néhány szóban

A padlófűtési csövek hajlítási sugara 8d, ez szabályozza a fektetés sűrűséget ha a csövet nem spirálisan fektetjük le. Ajánljuk a 2,5 centiméteres betonfedést és a határoló falaktól való eldiletálást.
A 16-os átmérővel rendelkező csőből nem célszerű 100 méteresnél hosszabb kört kialakítani.
Betonvashálóra rögzítésnél ne használjunk fém kötöződrótot, inkább a műanyag kábelkötöző alkalmazzuk.

Nyomáspróba
A megszerelt Hep2O rendszeren nyomáspróbát kell ellenőrizni. A nyomáspróba értékének a 15 bar–t cszokták megadni, és időtartama 24 óra.

Sapkák, gyűrűzetek és dugók

Felhívjuk arra a figyelmet, hogy 2001-ben kerültek forgalomba a kombigyűrűs idomok és ezekben az idomokban új gyűrűzet található.
Az ilyen típusú idomokban lévő „O” gyűrű mérete nem egyezik meg a régi típusú idomokban található „O” gyűrű méreteivel.
Az új kombigyűrűs idomokba a HX51 kódszámú gyűrűt kell beletenni.
Az idomok sapkája is eltérő, az új idomokat felül kúpos sapkával szerelik.

A régi fogasgyűrűs 15-ös és 16-os idomoknál kivitelezhető az, hogy a sapka és a gyűrűzet kicserélésével 16-os idomból 15-ös idomot kreálhatunk.
Ilyen esetben a 16-os idomba régi típusú 15-ös „O” gyűrűt (HX50/15) és távtartó gyűrűt (HX55/15) kell helyeznünk, a fogasgyűrűt nem kell kicserélnünk, a 16-os sapka helyett pedig sík tetejű régi 15-ös sapkát kell felcsavarnunk.
Így készül 15-16-os könyök. (HD5/1516)
15-ös idomból nem lehet 16-os idomot készíteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr2612689383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása