Mit kell tudni a fűtésszerelésnél a csatlakozásról?
2017. július 25. írta: Németh Seo József

Mit kell tudni a fűtésszerelésnél a csatlakozásról?

Fűtésszerelés Budapest: Kazánra való csatlakoztatás

A vegyestüzelésű kazánok környezetében előfordulhat, hogy jóval magasabb a hőmérséklet mint a polibutilén olvadáspontja ezért ilyen esetekben nem szabad a kazánra közvetlenül Hep2O csővel csatlakoztatni.
A kazántól számított első 2-3 méteres szakaszt ajánlott vörösrézcsővel összeszerelni.

A vörösrézcsőre való csatlakoztatás nagyon egyszerű, gyors, és nem utolsó sorban költséghatékony, ugyanis olcsó.Ezt a megoldás azért is javasolt, mert az első métereken helyezkednek el az elzáró szelepek szivattyúk amiket célszerűbb merev csőre csatlakoztatni.

fűtésszerelés budapest, gázszerelés budapesten

Radiátorokra való csatlakoztatás

Többféle megoldás is javasolt:
1. Használjuk a Hep2O rendszer radiátorszelepeit. (HX71 és HX73)
2. ½”-os belső menetes „idegen” radiátor szelepekre csatlakozhatunk a krómozott egyik végén menetes bekötőcsővel. (KM15)
3. ¾”-os külső menettel rendelkező radiátorszelepekre csatlakozhatunk az RCS jelű csatlakozókkal.
4. Giacomini szelepek esetén a Giacomini R 179A jelzésű csatlakozóval tudunk átmenetet kialakítani.
5. A csatlakozást szerelhetjük rézcső segítségével is. Ilyenkor a falban vagy az aljzatbetonban a Hep2O cső végére egy 15-ös könyököt (HD5/15) teszünk aminek a 15-ös végébe beletoljuk a rézcsövet amivel bármilyen radiátor szelepre tudunk csatlakozni.
6. Ritkán előfordul az amikor golyóscsapot helyeznek a radiátorra, ebben az esetben a Réz-Hep2O adapterekkel tudunk a golyósszelepre csatlakozni.

Padló fűtésszerelés


Az osztókra való rácsatlakoztatást a vízszerelésnél leírt módon lehet kialakítani.

Csőszigetelések, padlófűtés kialakítása, védőcső használat

Csőszigetelések esetében:
A Hep2O cső alapanyagának hőtágulása rossz és kis hővezetésű polibutilén.
A fenti tulajdonságai miatt a csövet filcezés valamint szigetelőcső használata nélkül tudjuk falba helyezni.
A szerelésnél ügyelni kell a mechanikai sérülések kerülésére.
Ha épületen kívül szerelünk, ebben az esetben csőszigetelő héj használata javallott, különösen fagyveszélyes és a napsütéses területeken.
Aljzatbetonban elvezetett csöveknél figyeljünk arra, hogy a beton jó hővezető és ha egymás mellé közel helyezzük a hideg és meleg víz vezetékeket akkor hőátadódás miatt vízmelegedés léphet fel a hidegvíz vezetékben.

SZERELÉSI TANÁCSOK

A csaptelepekre valamint a sarokszelepekre való csatlakozást az egyes (HX6/16) és a kétágú, átvezetett (HX6/16/2) falikorongokkal is megoldható.
Egymást követő csaptelepek esetén javallott a kétágú falikorongot alkalmazni, így a szerelés során megtakaríthatunk több „T” idomot. Az átvezetett falikorongokat célszerű 45o-kal elforgatni és a csövet hullámvonalban helyezni.
Minden egyéb szerelvényekre (vízszűrők, vízóra, nyomáscsökkentők) a külső illetve belső menetes Réz-Hep2O adapterekkel csatlakoztassunk. (HX28, ill. HX29).
Ha közvetlenül toldó, vagy könyök idomok valamelyik végén menetet kell használnunk, akkor réz adaptert kell a megfelelő műanyag idomba bele helyezni.
Osztóval kialakított vízvezeték szerelésnél alkalmazhatunk akár szelepes vagy pedig szelep nélküli osztókat. A csatlakozás a Hep2O sapkával ellátott osztóknál azonnal kivitelezhető.
Minden más rendszerű osztókra Réz-Hep2O adapterekkel (HX28, HX29) vagy roppantógyűrűs csatlakozókkal tudunk szerelni. (RCS). Az utóbbiakkal csak ¾”-os külső menetű osztókra.

Védőcső alkalmazása

A mechanikai sérülésektől való elkerülésre, szigetelésre és a csőnek a betonban való kismértékű mozgásának biztosítása céljából alkalmazunk védőcsövet.
Mindezen kívül még a cső kihúzhatóságával is szokták a védőcső használatát indokolni.

A Hep2O csövek használatakor a védőcső felhasználásáról az ÉMI ÉTE/T1/996 számú szakvéleménye ad útbaigazítást.
Eme eljárás szerint védőcső használata ajánlott ha a csövet közvetlenül bele az aljzatbetonba helyezzük.
Ha a csövet az aljzatbeton alatti hőszigetelésben tesszük, akkor a védőcső használata kihagyható, ha a mechanikai sérüléseket más módon is meg tudjuk óvni..
A 15-ös és a 16-os csövekhez a 23 mm belső átmérőjű védőcsövet (VCS25) a 20-as 22-es csövekhez pedig a 30 mm belső átmérőjű (VCS32) védőcsövet javasolt használni.

Padlófűtésről néhány szóban

A padlófűtési csövek hajlítási sugara 8d, ez szabályozza a fektetés sűrűséget ha a csövet nem spirálisan fektetjük le. Ajánljuk a 2,5 centiméteres betonfedést és a határoló falaktól való eldiletálást.
A 16-os átmérővel rendelkező csőből nem célszerű 100 méteresnél hosszabb kört kialakítani.
Betonvashálóra rögzítésnél ne használjunk fém kötöződrótot, inkább a műanyag kábelkötöző alkalmazzuk.

Nyomáspróba
A megszerelt Hep2O rendszeren nyomáspróbát kell ellenőrizni. A nyomáspróba értékének a 15 bar–t cszokták megadni, és időtartama 24 óra.

Sapkák, gyűrűzetek és dugók

Felhívjuk arra a figyelmet, hogy 2001-ben kerültek forgalomba a kombigyűrűs idomok és ezekben az idomokban új gyűrűzet található.
Az ilyen típusú idomokban lévő „O” gyűrű mérete nem egyezik meg a régi típusú idomokban található „O” gyűrű méreteivel.
Az új kombigyűrűs idomokba a HX51 kódszámú gyűrűt kell beletenni.
Az idomok sapkája is eltérő, az új idomokat felül kúpos sapkával szerelik.

A régi fogasgyűrűs 15-ös és 16-os idomoknál kivitelezhető az, hogy a sapka és a gyűrűzet kicserélésével 16-os idomból 15-ös idomot kreálhatunk.
Ilyen esetben a 16-os idomba régi típusú 15-ös „O” gyűrűt (HX50/15) és távtartó gyűrűt (HX55/15) kell helyeznünk, a fogasgyűrűt nem kell kicserélnünk, a 16-os sapka helyett pedig sík tetejű régi 15-ös sapkát kell felcsavarnunk.
Így készül 15-16-os könyök. (HD5/1516)
15-ös idomból nem lehet 16-os idomot készíteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr6512689383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

személyi edzők, alte ziegel, téli gumi, duvets and pillows, suzuki chiptuning, kárpittisztítás, üzemorvosi vizsgálat, autóalkatrész

személyi edzők Budapest alte ziegel, chiptuning budapest téli gumi webshop pillows, duvets suzuki chiptuning téli gumik kárpittisztítás üzemorvos, szőnyegtisztítás autóalkatrész tehergépkocsikról a kisteherautoberles.co.hu oldalon személyi edző, alte ziegel, téli gumi, duvets and pillows, suzuki chiptuning, kárpittisztítás, üzemorvosi vizsgálat, autóalkatrész