A gázszerelésről
2017. július 25. írta: Németh Seo József

A gázszerelésről

Mit kell tudni a gázszerelésről?

Olyan gázkészülék szerelőt keres aki megbízható? Nincs semmi ötlete hol talál megfelelő szakembert? Nincs kihez fordulni? Nem igazodik el a gázszerelés rendeleteiben? Azért írjuk ezt a blogot, hogy segítsünk eligazodni ebben a témában. Szánjon kis időt rá, hogy megismerje a gázszerelés, gázkészülék szerelési szabályokat!

A legtöbb szakmánál már elengedhetetlen feltétel a mestervizsga megléte, és a vállalkozói igazolvány kiváltása. Mivel a követelmények szigorúbbak lettek, emiatt a közületi és lakossági megrendelők előnyben részesítik az ilyen minősítéssel rendelkező vállalkozókat. A mester minősítésnek rendkívül nagy piaci értéke van. Ez garantálja a megrendelőnek a kiváló minőséget.

A kondenzációs kazán legfőbb tulajdonságai:

- 15-25%-al nagyobb hatásfokkal rendelkezik
- Zárt égéstér: az égéshez szükséges levegőt a kazán nem a lakótérből veszi el, hanem egy külön csövön keresztül, az épületen kívüli légtérből. TILOS, hogy megtörténjen, A SZÉN-MONOXID visszaáramlása a levegőbe.
- Tiszta tüzelés: a földgázt maximálisan elégeti, így kevesebb káros anyagot bocsát ki a környezetünkbe.

65/2011./ IV.15 / ÚJ MODOSÍTÁSA-ÚJ KAZÁNCSERE szabályzat
2016 Július 1.-ig még engedélyezett volt használni a hagyományos gázkészülékeket, viszont a határidő után már csak kondenzációs kazánokat lehet felszerelni.

A kazáncsere folyamata, valamint járulékos költségei:
- A kondenzációs kazán megvásárlása
- Kémény bélése, ha az oldalfali füstgáz kivezetés nem megoldható: új béléscső használata, cső a csőben.
- Gázterv készítése: A gázszolgáltatóhoz be kell nyújtani egy gáztervet amit csak kamarai jogosultsággal rendelkező épületgépész készíthet el.
- A kivitelezést végző cég munkadíja
- MEO-Műszaki-biztonsági ellenőrzés, és díjfizetése: Ha a kivitelezés elkészült, kérvényezni kell a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot, a beüzemelés csak ez után történhet meg
- Beüzemelési díj, szakszervíz

gázszerelés budapest

Az ingatlan tulajdonos kötelességei:

 A jogszabályok módosulása miatt, a jövőben a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat díját ,az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók esetében a szolgáltató (földgázelosztói engedélyes) fogja viselni és azt nem háríthatja át a felhasználókra. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a felhasználóknak be kell jelenteni a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzembe helyezésének idejét, igényelniük kell a felülvizsgálatot a szolgáltatótól. A szolgáltató ez által fogja kiküldeni a gázszerelőt, és ez alapján elvégzi a felülvizsgálatot. A vizsgálatról minden alkalommal, jegyzőkönyvet kell készíteni. Ennek alapján kell eljárni a hiba javítással, illetőleg a készülékek esetleges cseréjével kapcsolatban. Ezzel ellentétben a korábbi szabályozás a felhasználóra hárította nem csak a vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetését, hanem ennek költségeinek térítését is. A további felülvizsgálatok időpontja igazodik a fogyasztásmérő berendezések 10 évente kötelező cseréjéhez. Minden egyéb esetben, azaz 1981 után üzembe helyezett készülékeknél már az első felülvizsgálat időpontja is a mérőberendezés cseréjéhez igazodik. Abban az esetben nem kell elvégeztetni a vizsgálatot, ha az ingatlan tulajdonosa, 10 évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel tudja igazolni a műszaki biztonsági vizsgálatot. A szabályzás módosulása előtt, a gázszerelők által elvégzett vizsgálatok eredményével kapcsolatos panaszok bejelentésére, illetve az esetleges mulasztások, indokolatlannak vélt intézkedések kivizsgálására nem volt lehetőség. Eredményként, hogy ne kizárólag a földgázelosztók dönthessenek a javításokról, cserék szükségességéről és a készülékek szolgáltatásból történő kikapcsolásáról, a Kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan állami szervet, amely a felhasználók bejelentései alapján ellenőrzi a hibák kijavíttatását. 

Gázkészülék karbantartása, ellenőrzések fontossága:
A legalább 36 kilowatt teljesítményű gázkészülékek egyszerűbben kicserélhetőek, ha a gázkészülék és a helyszín megfelel a szabályzatoknak (ezt tartalmazza a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján érhető el.) 
A gázkészülékekkel kapcsolatos az engedélyekkel első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság, míg másodfokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal foglalkozik. Az egyszerűsített gázkészülék cserét nem kell engedélyeztetni, az viszont fontos kikötés, hogy azt csak az illetékes földgázelosztó - pb-gáz fogyasztó , gázkészülékek esetén a gázforgalmazó - előírásai alapján feljogosított gázszerelő végezheti el. A gázszerelőknek rendelkezniük kell műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal. Egyszerűsített gázkészüléknél a csere legelső teljesítendő feltétele, hogy az új gázkészülék teljesítménye nem lehet nagyobb 36 kilowattnál. Ha a már tulajdonban lévő gázkészülék ennél kisebb teljesítményű, akkor az új sem lehet nagyobb a meglévőnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr3812686803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

személyi edzők, alte ziegel, téli gumi, duvets and pillows, suzuki chiptuning, kárpittisztítás, üzemorvosi vizsgálat, autóalkatrész

személyi edzők Budapest alte ziegel, chiptuning budapest téli gumi webshop pillows, duvets suzuki chiptuning téli gumik kárpittisztítás üzemorvos, szőnyegtisztítás autóalkatrész tehergépkocsikról a kisteherautoberles.co.hu oldalon személyi edző, alte ziegel, téli gumi, duvets and pillows, suzuki chiptuning, kárpittisztítás, üzemorvosi vizsgálat, autóalkatrész