A fűtésszerelés csatlakoztatásáról
2017. július 22. írta: Németh Seo József

A fűtésszerelés csatlakoztatásáról

Mit érdemes tudni a fűtésszerelés csatlakoztatásról?

Akik vegyes tüzelésű kazánok közvetlen környezetében élnek, ott elő szokott fordulni, hogy jóval magasabb a hőmérséklet mint a polibutilén olvadáspontja ezért ilyen esetekben nem szabad a kazánra közvetlenül Hep2O csővel csatlakoztatnunk. A kazántól számítva 2-3 méterre, érdemes közvetlenül Hep2O csővel csatlakoztatnunk. Az efféle csatlakozás rendkívül egyszerű, gyors és nem utolsó sorban költséghatékony is mert olcsó! Ez a megoldás azért is rendkívül ajánlatos, mert az első métereken helyezkednek el az elzáró szelepek szivattyúk amiket célszerűbb merev csőre csatlakoztatni.

Radiátorokra való csatlakoztatáshoz, többféle megoldást tudunk javasolni:

1. Használjuk a Hep2O rendszer radiátorszelepeit. (HX71 és HX73)
2. ½”-os belső menetes „idegen” radiátor szelepekre csatlakozhatunk a krómozott egyik végén menetes bekötőcsővel. (KM15)
3. ¾”-os külső menettel rendelkező radiátorszelepekre csatlakozhatunk az RCS jelű csatlakozókkal.
4. Giacomini szelepek esetén a Giacomini R 179A jelzésű csatlakozóval tudunk átmenetet kialakítani.
5. A csatlakozást szerelhetjük rézcső segítségével is. Ilyenkor a falban vagy az aljzatbetonban a Hep2O cső végére egy 15-ös könyököt (HD5/15) teszünk aminek a 15-ös végébe beletoljuk a rézcsövet amivel bármilyen radiátor szelepre tudunk csatlakozni.
6. Ritkán fordulhat elő az amikor golyóscsapot helyeznek a radiátorra, ebben az esetben a Réz-Hep2O adapterekkel tudunk a golyósszelepre csatlakozni. 
Padló fűtésszerelés: Az osztókra való rácsatlakoztatást a vízszerelésnél leírt módon tudjuk kialakítani.

Csőszigetelések, padlófűtés kialakítása, védőcső használat fűtésszerelésben

A Hep2O cső anyagát tekintve, hőtágulása kicsi és rossz hővezetésű polibutilén.
A leírt tulajdonságai végett a csövet filcezés valamint szigetelőcső használata nélkül tudjuk falba helyezni.
A fűtésszerelésnél ügyeljünk a mechanikai sérülések kerülésére.
Ha épületen kívüli szerelésről van szó, csőszigetelő héj használata javallott, különösen fagyveszélyes és napsütéses területeken.
Aljzatbetonban elvezetett csöveknél figyelni kell arra, hogy a beton jó hővezető és ha egymás mellé közel helyezzük a hideg és meleg víz vezetékeket akkor hőátadódás miatt vízmelegedés léphet fel a hidegvíz vezetékben.

A csatlakozások összeszerelése

A csaptelepekre valamint a sarokszelepekre való csatlakozást az egyes (HX6/16) és a kétágú, átvezetett (HX6/16/2) falikorongokkal is meg tudjuk valósítani.
Egymást követő csaptelepek esetén javasolt a kétágú falikorongot alkalmazni, így a szerelés során megtakaríthatunk több „T” idomot. Az átvezetett falikorongokat célszerű 45o-kal elforgatni és a csövet hullámvonalban helyezni.
A további szerelvényekre (vízszűrők, vízóra, nyomáscsökkentők) a külső illetve belső menetes Réz-Hep2O adapterekkel csatlakoztassunk. (HX28, ill. HX29).
Ha közvetlenül toldó, vagy könyök idomok valamelyik végén menetet kell használnunk, akkor réz adaptert kell a megfelelő műanyag idomba bele csatlakoztatni.
Osztóval kialakított vízvezetékszerelésnél alkalmazhatunk akár szelepes vagy pedig szelepnélküli osztókat. A csatlakozás a Hep2O sapkával ellátott osztóknál azonnal kivitelezhető.
Minden más rendszerű osztókra Réz-Hep2O adapterekkel (HX28, HX29) vagy roppantógyűrűs csatlakozókkal tudunk szerelni. (RCS). Az utóbbiakkal csak ¾”-os külső menetű osztókra.

fűtésszerelés

Védőcső alkalmazása

A mechanikai sérülések elkerülésére, szigetelésre, valamint és a csőnek a betonban való kismértékű mozgásának biztosítása céljából alkalmazunk. Ezeken kívül még a cső kihúzhatóságával is szokták a védőcső használatát indokolni. A Hep2O csövek használatakor a védőcső felhasználásáról az ÉMI ÉTE/T1/996 számú szakvéleménye ad útmutatást. Eszerint védőcső használata ajánlott ha a csövet közvetlenül bele az aljzatbetonba helyezzük. Ha a csövet az aljzatbeton alatti hőszigetelésben helyezzük, akkor a védőcső használata kihagyható, ha a mechanikai sérüléseket más módon is ki tudjuk küszöbölni.

Tekintse meg munkáinkat, és bízza ránk a piszkos munkát fűtésszereléssel kapcsolatban!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr6912681551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

személyi edzők, alte ziegel, téli gumi, duvets and pillows, suzuki chiptuning, kárpittisztítás, üzemorvosi vizsgálat, autóalkatrész

személyi edzők Budapest alte ziegel, chiptuning budapest téli gumi webshop pillows, duvets suzuki chiptuning téli gumik kárpittisztítás üzemorvos, szőnyegtisztítás autóalkatrész tehergépkocsikról a kisteherautoberles.co.hu oldalon személyi edző, alte ziegel, téli gumi, duvets and pillows, suzuki chiptuning, kárpittisztítás, üzemorvosi vizsgálat, autóalkatrész