Minden amit a gázszerelésről tudni érdemes
2017. július 13. írta: Németh Seo József

Minden amit a gázszerelésről tudni érdemes

Olyan gázkészülék szerelőt keres aki megbízható? Nem tudja kihez forduljon és hogy hol talál megfelelő szakembert?  Bonyolult feladat Ön számára a gázszereléssel kapcsolatos rendeletekben való eligazodás?
Most átláthatóvá tesszük ezt a témát és segítünk: Szánjon rá időt és energiát, hogy megismerje a gázszerelés, gázkészülék szerelési szabályokat.

A különböző szakmáknál már manapság elengedhetetlen feltétel a mestervizsga megléte valamint az, hogy vállalkozói igazolvány kiváltásának megléte. Mivel szigorúbbak lettek a követelmények, emiatt a közületi és lakossági megrendelők egyértelműen előnyben részesítik a mester minősítéssel bíró gázszerelő szakembereket. A piaci értéke rendkívüli a mesteri képzésnek. A megrendelőnek ez garantálja a kifogástalan minőséget.

Az új rendelet szerint 2016 júliusától már csak kondenzációs kazánok beszerelése megengedett.

A KONDENZÁCIÓS Kazán legfontosabb tulajdonságai:
- 15-25%-al magasabb a hatásfoka
- Zárt égéstér: az égéshez szükséges levegőt a kazán nem a lakótérből veszi el, hanem egy speciális csövön keresztül, az épületen kívüli légtérből. NEM szabad, hogy megtörténjen, A SZÉN-MONOXID visszaáramlása A LEVEGŐBE.
- Tiszta tüzelés: a földgázt teljes mértékben elégeti, így kevesebb káros anyag távozik a környezetbe.

A kazáncsere folyamata és járulékos költségek:
- Kondenzációs kazánra való beruházás
- Kémény kibélelése, ha az oldalfali füstgáz elvezetése nem kivitelezhető: új béléscső használata, cső a csőben.
- Gázterv elkészítése: A gázszolgáltatóhoz be kell nyújtani egy gáztervet amit csak kamarai jogosultsággal rendelkező épületgépész készíthet el.
- A munkát elvégző cég munkadíja
- MEO-Műszaki-biztonsági ellenőrzés, és díjfizetése: Ha elkészült a kivitelezés, kérvényezni kell a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot végezzék el, a beüzemelés csak ez után történhet meg
- Beüzemelési díj, szervízdíj

Mi a kötelessége az ingatlan tulajdonosának?

A jogszabály módosulása miatt a jövőben a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat díját ,az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók esetében a szolgáltató (földgázelosztói engedélyes) fogja viselni és azt nem fogja áthárítani a felhasználókra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a felhasználóknak be kell jelenteni a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzembe helyezésének idejét, igényelniük kell a felülvizsgálatot a szolgáltatótól. A szolgáltató gázszerelő szakemberei ez alapján fogják elvégezni a vizsgálatot. Hivatalos jegyzőkönyv készül, minden alkalommal a vizsgálatról. Ez alapján kell a hibákat és a szükséges készülék cserét elvégezni. A régebben elfogadott szabályozás a fogyasztókra hárított a vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetésén át annak költségeinek hárításán át szinte mindent. A fogyasztásmérő berendezések cseréje 10 évenként kötelező. az 1981 után üzembe helyezett készülékeknél már az első felülvizsgálat időpontja is a mérőberendezés cseréjéhez igazodik. Abban az esetben nem kell felülvizsgálatot végeztetni, ha az ingatlan tulajdonosa, 10 évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel tudja igazolni a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzését. A szabályozás módosulása előtt a gázszerelők által elvégzett felülvizsgálatok eredményével kapcsolatos panaszok bejelentésére, illetve az esetleges hibák, indokolatlannak vélt intézkedések kivizsgálására nem volt lehetőség. Annak érdekében, hogy ne kizárólag a földgáz elosztók dönthessenek a javításokról, cserék szükségességéről és a készülékek szolgáltatásból történő kikapcsolásáról, a Kormány a ki fog jelölni a közeljövőben egy olyan állami szervet, amely a fogyasztók bejelentései alapján ellenőrzi a hibák kijavíttatását.
 gazszereles_budapest.jpg

Gázkészülék karbantartása, ellenőrzése

Nincs olyan fűtési szezon, amikor az újságok a televíziós hírek ne számolnának be súlyos vagy tragikus kimenetelű szén-monoxid mérgezésekről. Ezek a gázkészülékek vagy a kémény esetleges hibája annak bekötése okozza. A kutatások jól mutatják azt a szomorú tényt, hogy ennek ellenére a háztartások több mint 25 százaléka soha nem végezteti el gázkészülék karbantartást. Pedig a baj ezzel megelőzhető lenne. Évente át kell vizsgáltatni a kéményeket gáz szerelő szakemberrel, továbbá gondoskodni kell a gázkészülékek tisztításáról, beállításáról, valamint ha kell, javíttatásáról is szakképzett gázszerelővel. Így nemcsak a szénmonoxid-mérgezés veszélye kerülhető ki, de a jobb hatásfokú égés miatt elérhető akár az évi 5–6% megtakarítás is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr7012660841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

személyi edzők, alte ziegel, téli gumi, duvets and pillows, suzuki chiptuning, kárpittisztítás, üzemorvosi vizsgálat, autóalkatrész

személyi edzők Budapest alte ziegel, chiptuning budapest téli gumi webshop pillows, duvets suzuki chiptuning téli gumik kárpittisztítás üzemorvos, szőnyegtisztítás autóalkatrész tehergépkocsikról a kisteherautoberles.co.hu oldalon személyi edző, alte ziegel, téli gumi, duvets and pillows, suzuki chiptuning, kárpittisztítás, üzemorvosi vizsgálat, autóalkatrész