Gázszerelés Budapesten linkek érdekességek

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Gázszerelő Budapest, Gázszerelés szolgáltatás kerü

Hogyan fejlődött a fűtésszerelés mint szakma?

2017. július 24. - Németh Seo József

Feel well terembérlés Budapesten, ételrendelés, creaform, vízszerelő, Wallerfurner, Ügyfélgyár marketing ügynökség

Feelwell terembérlés budapest egészséges étel házhozszállítás és ételrendelés vízszerelő Egrokorr kozmetika 5. kerület online marketing ügynökség Budapest Creaform repohár Fatumjewels Wallerfurner könyv az önbizalomról Feel well terembérlés Budapesten, ételrendelés, creaform, vízszerelő, Wallerfurner, Ügyfélgyár marketing ügynökség

A fűtésszerelés, második fejezet

A rézcsövek köthetők oldható és oldhatatlan kötésekkel is. Oldható kötéseket (menetes, roppantógyűrűs) akkor használunk, ha egy későbbi időpontban a kötést oldani kell, mint például szivattyúknál, csaptelepeknél vagy hőcserélőknél, amikor azokat javítani vagy pedig karbantartani kell. Minden egyéb esetben oldhatatlan kötéseket alkalmazunk, a fűtéstechnikában ezek a lágy- és keményforrasztás, présidomos és a gyors csatlakozós kötés.

Mit nevezünk kapilláris forrasztásnak?

A forrasztás egy termikus eljárási módszer, olyan fajta anyagok kötésére szolgál, amelynek során olvasztással a forraszanyag folyékony fázisa keletkezik. A kötendő alapanyag (mi esetünkben a réz, a vörösöntvény vagy sárgaréz) olvadáspontját a hőmérséklet ebben az esetben nem éri el. Amint a folyékony forraszanyag a forrasztási résbe kerül, a réz és a forraszanyag atomjai helyet cserélnek egymással (diffúzió). A kötendő rézfelület átmeneti tartományában így olyan ötvözeti réteg alakul ki, amelynek a szilárdsága nagyobb, mint a forraszanyagé. A cső és az ahhoz illeszkedő forrasztható idom egymásba tolva, rendkívül szűk, kapilláris rést képez. Ha mind a kettőt folyadékba tesszük, a folyadék a nehézségi erő ellenében a résbe felfelé szívódik, ezt nevezik kapilláris hatásnak, és csak akkor alakul ki, ha a rés megfelelően szűk.

fűtésszerelés budapest

Hőmérsékleti tartomány a kemény és lágyforrasztás tekintetében

A kemény és lágyforrasztás megkülönböztetése a munkahőmérséklet alapján történik.
A munkahőmérsékletnek az a hőmérsékletet nevezzük, amikor a felhasznált forraszanyag megfolyik, bevonja a felületet és köt. Ezután a felhasznált forraszanyagnál, eltérő elemekből álló ötvözetekről van szó, a forraszanyag olvadáspont tartománnyal rendelkezik, vagyis a tiszta fémekkel ellentétben nincs meghatározott olvadáspontja. A munkahőmérséklet a forraszanyag felső olvadáspontjának közelében található. A keményforrasztásnál a munkahőmérséklet 450°C fölött (általában 630°C és 890°C között, lágyforrasztásnál 450°C alatt (220°C -250°C) helyezkedik el.

Eltérő munka hőmérsékletekkel a forrasztott kötés különböző mechanikai tulajdonságokkal fog bírni. A kemény forrasztott kötés nagyobb nyírószilárdságot fog eredményezni fűtésszerelés során, és magasabb üzemi hőmérsékletet tesz lehetővé, mint a lágyforrasztott kötés. A kemény és félkemény rézcsövek minden esetben elvesztik keményforrasztás során szilárd tulajdonságuk egy részét, miután a magas munkahőmérséklet közben meglágyulnak.

Az épületgépészetben a forraszanyag olvadási tartományát és biztonsági tényezőt figyelembe véve 110°C a felső határ: a szállítandó közeg hőmérsékletének eme értéke alatt forraszthatunk lágyan, felette minden esetben a keményforrasztási folyamat az optimális. A keményforrasztásnál a munkahőmérséklet 450°C fölött (általában 630°C és 890°C között, lágyforrasztásnál 450°C alatt (220°C -250°C) helyezkedik el.

Ha vízszerelésről, gázszerelésről van szó, kérjen szakmai segítséget!

 

A legfontosabb fűtésszerelési szabályok

Fűtés esetén 1mm alatti falvastagság is megengedhető (pl. 15×0,8mm), sőt élvonalbeli európai csőgyártók kínálatában már megjelent a vékonyfalú (0,3-0,5mm), lágy (R220) külső felületén műanyag bevonattal ellátott, tekercsben (akár 100m) kapható legújabb típusú rézcső, amely rendkívül jól hajlítható, gyorsan, présidomokkal szerelhető. Fűtési területen egyaránt alkalmazható radiátorbekötésre és felületfűtésekre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr1912684625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása